Норвежката петролна дирекция (NPD) констатира, че в норвежкия шелф има значителни

...
Норвежката петролна дирекция (NPD) констатира, че в норвежкия шелф има значителни
Коментари Харесай

Норвегия откри значителни минерални залежи на морското дъно

Норвежката петролна дирекция (NPD) установи, че в норвежкия шелф има обилни находища на скъпи метали и минерали. 
Дирекцията е изготвила оценка на ресурсите на морското дъно.

За някои от минералите ресурсите са задоволителни, с цел да покрият многогодишното ползване в международен мащаб.

Министерството на петрола и енергетиката (MPE) разпореди на NPD да направи оценка на ресурсния капацитет на минералите на морското дъно, когато през 2020 година стартира процесът на разкриване на потребни изкопаеми.

MPE дава отговор за ръководството на потребните изкопаеми на морското дъно и управлява работата по процеса на разкриване. Докладът е включен като част от процеса на разкриване на процедура за рандеман на потребни изкопаеми от морското дъно.

" NPD е натрупала експертен опит в продължение на доста години, посредством редица експедиции. Картографирали сме съответните региони, събирали сме данни и сме взели огромни количества проби от минерали. " - разяснява Кьерсти Дале, шеф на отдел " Технологии, разбор и взаимно битие ".

" В тази оценка на ресурсите сме пресметнали какво количество от другите минерали може да бъде намерено на морското дъно в изследваната област. Занапред ще продължим да укрепваме изходните данни и метода, по който оценяваме тези запаси ".

Преходът към общество с ниски излъчвания ускорява нуждата от характерни детайли. Тези детайли се срещат да вземем за пример в залежите на морското дъно. Те са значими първични материали в енергийния преход и са търсени по отношение на индустрията.

Дале показва, че развиването на технологиите, дружно с повече и по-добри данни, ще даде още по-добро схващане на капацитета на ресурсите.

" Обемът на извлекаемите запаси зависи от технологиите и стопанската система. Остава да се види дали регионите ще бъдат отворени и дали производството може да бъде рентабилно от финансова позиция ".

Събирането, ръководството и обезпечаването на достъп до данните от норвежкия шелф е една от най-важните задания на NPD.

От 2011 година насам NPD събира данни в дълбоководните зони в Норвежко море и Гренландско море в съдействие с Университета в Берген (UiB). От 2020 година се включва и Университетът в Тромсьо (UiT).

Данните, допълнени с данни от научни институции, са в основата на актуалната оценка на ресурсите.

На морското дъно има три типа минерални залежи: манганови конкреции, манганови кори и сулфиди. И трите типа съдържат голям брой метали и се намират на обилни морски дълбочини, основно сред 1500 и 6000 метра. В норвежкия шелф манганови кори и сулфиди са открити на дълбочина към 3000 метра.

Оценката на ресурсите на NPD за минерали на морското дъно дава оценки на наличните ресурси; с други думи, ресурсите, които са потвърдени или които се чака да са налице.

" От металите, открити на морското дъно в региона на изследването, магнезий, ниобий, кобалт и редкоземни минерали се намират в листата с сериозни първични материали на Европейската комисия. Скъпоструващите редки минерали като неодим и диспрозий са извънредно значими за магнитите във вятърните турбини и моторите на електрическите автомобили ", споделя Дале.

Според оценките в отчета находищата в шелфа съдържат под формата на сулфиди: 

38 милиона тона мед

45 милиона тона цинк

2317 тона злато

85 000 тона сребро

1 милион тона кобалт

Перспективната зона за манганови кори се прави оценка на повече от 8500 квадратни километра от региона на изследването, като предстоящата стойност на общите запаси на място е:

3,1 милиона тона кобалт

230 000 тона литий

24 милиона тона магнезий

8,4 милиона тона исполин

1,9 милиона тона ванадий

185 милиона тона манган

19 000 тона галий

73 000 тона ниобий

15 000 тона хафний

80 000 тона волфрам

Има и обилни количества редкоземни минерали: 

56,000 тона скандий

300 000 тона итрий

370 000 тона лантан

1,7 милиона тона церий

100 000 тона празеодим

420 000 тона неодим

23 000 тона европий

100 000 тона гадолиний

15 000 тона тербий

86,000 тона диспрозий /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР